Bu Blogda Ara

24 Kasım 2017 Cuma

TENİS - ÇİFTLERDE BAŞARININ YOLU


TENİS ve ÇİFTLER KATEGORİSİ 
TENİS’TE ÇİFT OYNAMANIN ADABI VE  İNCELİKLERİ 
(Kazanmanın ve dost kalmanın yolları...)

Sevgili Dostlar, ben ne performans oyuncusuyum, ne hocayım, ne de antrenör! Hiç bir kulüple de organik bir bağım yok. 
Kısacık Veteran tenis geçmişimle de kimseye bir şeyler öğretmeye kalkacak kadar da densiz değilim. Sade bir tenis hastasıyım: o kadar!
Ancak çift oynamayı severim ve çift maçlarının yalnız Türkiye’mizde değil tüm dünya da nispeten ikinci sınıf bir kategori olarak görülmesinden ve final maçlarında bile tribünlerin boşalmasından da çok üzüntü duyarım. 

Gören, düşünen, yaşayan ve yazan bir tenis sever olarak senelerdir, çok tenis sever gibi bu konuyu yazılarımda, sanal dünyamızda gündeme taşıdım…
Üzerinde durulması, düşünülmesi gereken her tenis sever için çok önemli bir konu... Bu konuda beni paylaşımlarıyla destekleriyle katkı koyan tenisçi dostlarıma müteşekkirim.


İşte düşüncelerim: Doğrudur, yanlıştır, eksiktir, ütopiktir… Her ne ise. Sanıyorum ki bazı inceliklere riayet edilirse çift  takımlarımızın mağlubiyetleri belki  bitmez  ama en azından azalabilir ve Davis / FED Cup ile  dünya senyörler takım şampiyonlarında  guruplarda ucundan kalıp  çılgınca sevineceğimize, daha çok kazanarak ve gurup atlayarak oyuncularımızı otobüsler üzerinde alkışlarla dolaştırırız...

Tenis ve tenisçinin incelikleri çift oyununda kendini gösterir.
Çift oyunu özel bir zevk, eğlence ve de güzel bir takım oyunudur. Evet, en önemlisi takım oyunu oluşudur zaten. Tek oyunundan daha zor ve çok farklıdır. 
Çok sorumluluk ve özveri ister.  Çift oyununu, bir de ortağınız olduğuna göre, kendi kafanıza göre oynayamazsınız. Takım nasıl kurulursa kurulsun, kiminle kurulursa kurulsun, ortakların oyun içinde her bakımdan EŞİT sorumluluklarla takım olabilmesi  ve ikili arasında ki uyumun sağlanması  gereklidir. 

Çiftte iyi oyuncu, kötü oyuncu yoktur; kazanmak için oluşmuş ve çırpınan bir takım vardır: Fileye takılan toplar, başarısız voleler, smaçlar, auta giden toplar ve nice puan almak için yapılan hatalarla...
Çünkü çift oyunu hızlı bir risk oyunudur. Yapılan hatalar ise risk alıp puan kazanmak için yapılan hatalardır.

Çift takımını,oyunculardan biri, puan aralarında her bir olası durumu konuşarak ama patronluk taslamadan yönetir. İlle de yönetenin daha iyi olan oyuncu olması da gerekmez.  Yönetseniz de, yönetilseniz de kendinizi bildiğiniz kadar, takım arkadaşınızın da oyununu, huylarını, alışkanlıklarını, iyi/kötü, zayıf/güçlü taraflarını, becerilerini, handikaplarını, moral, sinir ve stres durumunu, hassasiyetini çok iyi bilecek ve bunları her an karşılıklı olarak hissedeceksiniz.
Ve bütün bunların bilinci ile, ortağınızı bozacak her türlü davranış ve sitemlerden uzak durup, birbirinizin  destekçisi, sakinleştiricisi ve moral kaynağı olacaksınız.

Aksi taktirde  rakibinizi sevindirmiş, ortağınızı da çökertmiş olursunuz.
Çift oyunu bir anlaşma, tolerans ve centilmenlik oyunudur.
Çift oyunu bir sanattır.
Ancak katiyen küçümsenecek bir tenis kategorisi değildir.

Diğer önemli bir konu da, sizin değil  takımın puan kazanmasıdır. Bunun için  alabildiğiniz ve aldığınız puanlar dışında belki daha da çok ortağınızın puan almasını, topları öldürmesini sağlayabilecek pozisyonlar yaratmanızdır. Ortağınız da ayni şeyi düşünmelidir  tabii ki!

Servisin nereye ve nasıl atılacağı, oyuncuların kortun neresinde duracakları, hangi toplardan sonra fileye gelineceği, ne zaman lop yapılacağı,  ortaya gelen toplara kimin müdahale edeceğinin* önceden bilinmesi çok faydalıdır.
*Kaidesi: bu topa, topa vuranın çaprazındaki oyuncunun müdahale etmesi gerekirmiş -  (bilenler teyit edebilir).
Her şeye rağmen, süratli bir çift oyunu içinde en doğru kararı, ortağını çok iyi tanımış olan oyuncu o an için inisiyatifini kullanarak verecektir.
Bu inisiyatif kötü netice verse bile kızmaya, hele hele öğretmeye kalkmaya ortağın  hakkı yoktur. Netice de hareket iyi bir puan düşünülerek yapılmış, ancak başarı getirmemiştir.
Çift  oyunu zordur, çok ustalik ve tecrübe ister, uzmanlık ister, teklerde etkin  ve hızlı bir servis, etkili “forehand”, sağlam bir “Backhand”  ile çok maç kazanabilirsiniz; ancak çiftler oyununda çok daha fazlası lazım:  takim ruhu, mantal sağlamlık, muhtelif taktik ve stratejiler, çok iyi vole ve file oyunu, saglam refleksler, kortun her yerinde smaç ve muhakkak “topspin lob” kabiliyeti, partnerle uyum  ve tabii çok oynamış olmak şart. Ayrıca elastikiyet, sürat gereklidir. Her türlü vuruş her yerden yapılabilmelidir. Ama hepsinden önce sıkı ve fit bir atlet olmak gerekiyor.
Tabii bu uzmanlığa erişebilmek içinde çok ciddi ve özel olarak çalışılması gerek. Yoksa bir yerlere varmanız mucize olur. 

Her tenis oynayan iyi bir çift oyuncusu olamaz. Teklerde iyi oynayanlarda iyi bir çift oyuncusu olmayabilirler. iki iyi oyuncudan da iyi bir çift takımı çıkmayabilir. 
Lütfen dikkat: Herkesle de çift oynanmaz...

Demek ki iyi bir çift oyuncusu olmak için ayrı ve özel bir eğitim almak gerekir. 

Anlamlı bir örnek: 
Senelerce önce ClubAliBey'de Dünya şampiyonası: 75 + çift bayanlar oynuyor; takım olarak bir örnek giyinmişler; makyajlar yerinde ve her  iki takımda zerafetleriyle ile tenise çok yakışmışlar. 
Bizde seyrediyoruz. Tekrar ediyorum 75 yaş: şaşırmayın sık sık servis vole oynuyorlar ... Hem de çok koşmadan, terlemeden, zarif ve yerini bulan akılcı voleler, yerine giden loblar, bağırış çağırış olmadan otomatik olarak yer değiştirmeler ile... 
Evet çok şey gerekiyor çiftler oyunu için...

Bitirirken  yetişmiş ve dünya oyuncusu olmuş  kadın oyuncularımızı hatırlıyorum,  çok da iyi erkek takımlarımız olmuş. Çiftlerde başarı arıyorsak  bu oyuncularımızdan muhakkak istifade edilmelidir. Ve kazanmak istiyorsak teklerde olduğu gibi çiftler için de çok çalışılmalıdır.
YETER Kİ İSTENSİN...
Tenisle kalın, Çift oyununu sevin ve zül gelse de  çok seyredin. 

Kasım 2017 

Tenis dergisinde yayınlanmıştır. 

Hiç yorum yok: