Bu Blogda Ara

20 Kasım 2017 Pazartesi

BİSİKLET KULLANIMI

Bisiklet sevdalısı değerli Bayanlar ve Baylar.

Bisiklet oldum olası güncel hayatın az veya çok içindedir. Eskiden de böyleydi, Halen de böyle... Böyle de olmaya çok hızlı çoğalarak devam edecektir. 
Bisiklet bir yaşam tarzı olup, BİSİKLETİ ile, giyimi ile, havası ile bireysel bir tercihtir. Bunlara pek karışmamak gerekir.

Öncelikle günlük yaşam içinde ki sürekli ve düzenli bisiklet kullanımını, çok zor ve ağır bir spor olan bisiklet sporundan ayrı tutmak şarttır. Yoksa tartışmaların sonu gelmez. 

Bisikletin ilk amacı daima ulaşım ve dolayısıyla uzakları yakın etmek olmuştur. Bugün de böyledir. 

Bisiklet sporu ve gruplaşmalar, gurup oluşturmalar bisiklet sanayiinin bir gereksinimi olarak sonradan ortaya çıkmıştır,  çıkarılmıştır.

Ben ilk çocukluk yıllarımdan beri haşır neşir olsam da asıl tutkum ulaşımdır ve son 32 yılımda da bisikleti ulaşım için kullanıp, uzakları yakın etmekteyim. Zaman kazanmaktayım, otopark derdim yok, özel kıyafete ihtiyacım da olmadığı gibi gerektiğinde takım elbise  ile bile bisiklete binerim. Hem de gıpta edilen bakışlara maruz kalarak... Bu da benim tercihim tabii!

Ama bunun için, bu günlerde çok duyulduğu gibi her gün gidiş dönüş 50 kilometreler yaptığımı sanmayın.  Bu mesafeler terlemeden dolayı özel giysi gerektireceği gibi, işyerlerinde verim düşüklüğüne bile neden olabilir. Benim ki ise, hiç gülmeyin, günde çatlasın 10 km’yi bulmaz bile. Ama sürekliyim. 
Ana sporum ise başkadır.

Fransa turu gibi yarışlar özünde reklam amaçlıdır.

Yeni yeni gurupların etkinlikleri ise, spor olarak yapılıyor gibi ve de  çoğunlukla turistik olsa da asıl amaç bisikletin yeni bir sosyalleşme aracı olarak görülmeye ve yaşanmaya başlanmış olmasıdır. Çok da faydalıdır. Daha kurumsal ve profesyonelce bu oluşumlar güçlenmelidir. Hem de sportif federasyonlardan çok farklı bir şekilde. 

Ben bisikletin şehirlerde ve trafikte saygı görmesini, varlığının herkes tarafından resmen kabul edilmesi gerektiğine inanıyorum. Özel yol olmasa da olur. Trafikte kabul edildiğiniz ve trafik yasak ve şartlarına uyduğunuz taktirde bütün yollar sizindir

Genel olarak yapılacak ve Örneği çok başarılı olan “insanları emniyet kemerine kısa sürede alıştıran kampanya” gibi TV’lerde yapılacak ( veya başka mercilerde) BİSİKLETİ TANIYALIM, BİSİKLETİ SAYALIM, BİSİKLETLİYİ KORUYALIM çalışmaları inanın YÖNETİCİLER DAHİL her kesimi eğitecektir. 
Ve sonunda Avrupa şehirlerinde ki gibi Bisiklet,  trafik içinde ulaşım aracı olarak FİİLEN kabul edilecek VE HUZUR GELECEKTİR. 
Gerisi boş laf...
Bu arada 
Oluşmuş olan gurupların paylaşımları da MUHAKKAK  belediyeler, şöförler, sürücüler, yayalar nezdinde çok uyarıcı, düzeltici  ve de  eğitici olmaktadır. 
Dolayısı ile tek bir amaç olması gereken “bisikletlilerin hayatlarını tehlikeye sokmamak” konusunda mücadeleye el ele ve hep birlikte devam edilmelidir. 
Sağlıklı bisikletli günler dileyerek tüm bisiklet severleri selamlıyorum.

Necdet Kestelli

Hiç yorum yok: