Bu Blogda Ara

29 Kasım 2009 Pazar

TENİS (TEKNİK)

BASİT HATA (TENİS'TE)
Hani neredeyse bütün maç anlatan ve yorum yapanların kullandığı, çok değerli bir istatistik bilgi olan, hani İngilizcesi “unforced errors”; Fransızcası “fautes directes” olan, bizde de nedense “basit hata” olarak kullanılan terim var ya… İşte ben bu terimi her duyuşumda irkilmişimdir.

Kelime manasına bakarsak “unforced errors” , zorlanmadan yapılan hatalar anlamındadır; Fransızcasını da “doğrudan yapılan hatalar” olarak çevirebilirsiniz. Bu durumda zorlanmadan yapılan hatalar veya doğrudan yapılan hataların hepsi, orada bu işle bilgisayar başında ki görevli öyle yorumlayıp yazdı diye basit hata olarak mı algılanmalıdır? Dilimize yapıştı diye hiç mi sorgulamayalım?

YENİ BİR TERMİNOLOJİ GEREKİR
Evet, bir hata yapılmış, kolay bir pozisyonda vurulan top fileye veya auta atılmıştır ama bu vuruş hiç baskı ve zorlanma görmeden yapılmış olsa da muhakkak ki puan alabilmek için yapılmış sert veya hassas bir vuruştur.
O vuruş, vuranın kendi düşüncesi doğrultusunda, kendi isteği ve insiyatifi ile yapılmış ve yalnız o puanı almak için yapılmıştır. Ama her zaman top içeri ve gereken yere düşmez maalesef, çok istense de…
Her puan istendiği gibi alınabilseydi, hatalar oyunu tenis, tenis olur muydu acaba? Umarım yakında bu durumları da dikkate alan yeni bir terminoloji yaratılır.
Necdet Kestelli, Kasım 2009

Hiç yorum yok: